Vragen

Hoe oud moet een kind zijn om te kunnen beginnen?
Het is goed om jong te beginnen, vanaf 5 à 6 jaar. Het hangt mede van het kind af. Uiteraard worden de lessen aangepast aan het kind. Veel ouders laten hun kind beginnen als de zwemlessen achter de rug zijn.

Dagmarlegato:stacc


Moet ik een piano hebben? Hoe kom ik aan een piano en hoe duur is dat? 

Ja, dat is een vereiste. Er moet een piano beschikbaar zijn om dagelijks te kunnen oefenen. Liefst een akoestische, die regelmatig gestemd wordt. Een digitale piano is in het begin geen bezwaar. Wel bezwaarlijk is een keyboard zonder aanslaggevoeligheid.

Bij elke goed vakhandel kun je een piano huren of kopen, nieuw of tweedehands. Er zijn veel merken en verschillende prijsklassen. Een eenvoudige piano huren is voor de meeste mensen wel haalbaar. Pas op voor de particuliere markt: er zijn veel zeer slechte piano’s in omloop.
Flor kan helpen met kiezen. Zie ook Tips&Links.

Ik ben volwassen en kan nog geen noten lezen. Kan ik dan toch met pianoles beginnen?
Geen bezwaar, je bent van harte welkom.

Hoe en hoe lang moet ik thuis oefenen?
Het advies is om dagelijks minimaal een half uur geconcentreerd te oefenen. In de les leer je hoe je het best kunt oefenen en iedereen kan ook zelf ontdekken welke manier van oefenen het beste bevalt. Als je eenmaal enthousiast bent, wordt het meestal vanzelf langer.

Hoe lang duurt het voordat ik iets moois kan spelen?
Vanaf les één! Plezier hebben in muziek maken kan op elk niveau.

Wat zullen mijn buren ervan vinden als ik oefen?
Het kan verstandig zijn om afspraken met de buren te maken over oefentijden. Ga er niet van uit dat oefenen ‘overlast’ is; de meeste mensen vinden het fijn om muziek te horen! Een zogenaamde ‘silent piano’ is ook een optie.

prikbord