Lessen in tijden van corona

Als pianospelen je hobby is, wat kun je dan beter doen als je behoefte hebt aan afleiding/ uitdaging/ troost/ wegdromen/ schoonheid/ plezier?! We gaan week 3 in van de coronacrisis, na 2 weken die voelen als een nauwelijks te bevatten maand. Toen iedereen aan huis werd gekluisterd, ben ik meteen overgeschakeld op het geven van video-lessen. Tot mijn aangename verrassing lukt dat met ruim tweederde van mijn leerlingen; met alle kinderen en met steeds meer volwassenen, die soms even over een digitale drempel moeten stappen. Mijn leskamer is een houtje-touwtje studio geworden. De lessen vinden op de gewone lestijden plaats en in overleg kiezen we voor Skype of FaceTime of Whatsapp-video. Dank aan de vele lieve ouders die dit mede mogelijk maken! Ondanks soms een vervormd geluid of vertraging in beeld is het vertrouwd en fijn om ‘gewoon’ door te kunnen gaan. Er gaan schrijfoefeningen en filmpjes heen en weer, ook leuk. We houden vol, al mis ik de echte nabijheid erg…


Gluren bij de Buren

Galerij

Deze galerij bevat 2 foto's.

Met ‘Pia3’ op zondag 10 februari 2019 alweer voor de 2e keer meegedaan aan Gluren bij de Buren Nieuwegein. Na onze intensieve voorbereiding kon het publiek (totaal 80!) in 3 rondes komen genieten van een Frans programma met stukken van … Lees verder

Pianola museum

Op zondag 13 maart 2019 brachten we een heel gezellig en leerzaam bezoek aan het Pianola museum in Amsterdam. Dit sfeervolle, intieme huis herbergt de grootste collectie pianorollen ter wereld, meest uit het begin van de twintigste eeuw. We genoten van de bijzondere opnamen, o.a. Grieg speelt Grieg, Saint-Saens speelt Chopin en Debussy speelt Debussy.

Actief!

In aanloop naar een heel warme en droge zomer, bruiste het in mijn praktijk van de activiteiten. De kinderen traden liefst drie keer op, tweemaal voor de familiefans en eenmaal in verpleeghuis de Geinsche Hof – altijd weer een belevenis. Een deel van de volwassenen kwam bijeen om actuele favo’s ten gehore te brengen. Ook bezochten zij een concert van de legendarische pianist Grigory Sokolov. Onder de noemer Pia3 traden Yolanda, Mildred en Flor voor het voetlicht bij Gluren bij de Buren en in dorpshuis Vreeswijk.
Nu is er even rust. Op naar een nieuw seizoen met nieuwe muzikale avonturen!

Eindexamen Cals College

Woensdag was ik trots op Dinah, die prachtig speelde tijdens het eindexamenconcert van 6VWO op het Cals College Nieuwegein. Een doorleefde en breekbare versie van Reluctant Heroes, helemaal alleen achter de vleugel, en een verrassend vette rap bij het ensemblestuk. Goed gedaan, Dinah!

Gluren bij de Buren

Zondag 19 februari deed ik met leerlingen Yolanda en Mildred mee aan Gluren bij de Buren Nieuwegein. Op de mooie vleugel van Yolanda aan de Puccinihof brachten we een ‘Salut d’Amour’ met werken voor quatre mains van Fauré, Dvorák, Elgar, Brahms. Tot slot de Romance van Rachmaninof voor zes handen. Driemaal zat de huiskamer (vrijwel) vol!

 

Voorspelen 18 maart

Liefst 14 kinderen speelden hun lievelingsstukken voor een bomvolle huiskamer vol trotse ouders. Variërend van de Vlooienmars en liedjes uit het Bijdehandjesboek tot River flows in you en Bach en Debussy. Een paar kinderen speelden zelfs een zelfbedacht liedje. Flor speelde tot slot Aan de Lente van Edvard Grieg. Wat was het allemaal leuk, spannend, gezellig en knap! Met veel dank aan de gastfamilie. Wel een beetje laat geworden voor de allerkleinsten….

P1020649

Erard

Dankzij een gul gebaar van een leerling heb ik sinds eind november een prachtige Erard-vleugel in bruikleen, uit 1884. Ook alle leerlingen mogen erop spelen! Bijzonder van dit vers gerestaureerde Franse instrument is o.a. dat de snaren niet gekruist lopen, maar parallel, zodat de klank helder blijft. Een unieke kans om te voelen en te horen hoe de muziek uit die tijd geklonken kan hebben; bijvoorbeeld Chopin, Debussy. Het is wel even wennen, omdat de demping anders werkt, maar hij klinkt prachtig en ligt lekker in de hand.

erard2 erard1

Spreekbeurt

Sara heeft op school een spreekbeurt gehouden over de piano. Ze had een mooi boek van mij geleend en zich verdiept in de geschiedenis van de piano. Ook had ze zelf foto’s en een filmpje gemaakt en een echte pianotoets meegenomen. Ze heeft veel complimenten gehad en de juf zei dat de spreekbeurt van Sara een voorbeeld was voor de andere kinderen. Goed gedaan, Sara!